Ako umyť sklá bez šmúh | postaviť dom

Čo všetko budeme potrebovať:

- vedro
- metličku alebo štetec s jemnými štetinami
- vysávač
    - štetinovú hubicu na nábytok
    - úzku štrbinovú hubicu
- špongiu alebo jemnú handru, ktorá nepúšťa vlákna
- destilovanú vodu
- čistiaci prostriedok na sklá alebo ocot
- kvalitnú silikónovú stierku na sklo
- suchú handru, prípadne jelenicu
- ochranné rukavice

1. Bezpečný prístup k oknu

Okolo okien si pripravíme dostatok voľného priestoru (odhrnieme závesy, z parapetu zložíme kvetináče, poprípade odtiahneme prekážajúci nábytok). V prípade vyšších okien si pripravíme aj schodíky alebo rebrík, aby sme všade pohodlne dostali.

2. Vyčistenie a odmontovanie okenných doplnkov

Okenné žalúzie nie je nutné demontovať, je ale potrebné ich vyčistiť aby od prachu a nečistôt. Inak by nám zašpinili naše čerstvo umyté okná. V prípade, že máme okenné sieťky, tieto demontujeme a tiež vyčistíme. Ak máme okenné rolety, tieto by sme mali tiež očistiť.

3. Odstránenie hrubej špiny a povysávanie okien

Hrubé nečistoty odstránime z rámu okna pomocou metličky (alebo štetca) s jemnými štetinami, ktoré nepoškodia povrch okna. Pre správny postup pri čistení rámov odporúčame prečítať si článok - https://postavitdom.sk/blog/ako-na-spravnu-udrzbu-a-cistenie-okien.html, v ktorom sa o čistení rámov dozviete viac.

Vysávačom so štetinovom nástavcom ľahko odstránime nečistoty v priestore medzi krídlom a rámom okna. Taktiež ním vyčistíme aj odvodňovacie kanáliky.

Následne umyjeme rám okna navlhčenou handrou vo vlažnej vode, prípadne mydlovom roztoku.

Pozor si musíme dať na abrazívne čistiace prostriedky, ktoré by mohli poškodiť povrch rámu okna, ako napr. tekutý piesok. Na rám tiež nie je vhodné používať čistiace prostriedky určené na sklá.

4. Čistiaci prostriedok na okná

Väčšina čistiacich prostriedkov obsahuje vodu, alkohol, tenzidy a farbivo, prípadne parfum.

Nech už sa rozhodneme pre akýkoľvek čistiaci prostriedok na okná, prípadne prostriedok na umývanie riadu, vždy je dobré ho riediť iba destilovanou vodou, ktorá je demineralizovaná a neobsahuje vápnik. Obzvlášť ak máme doma tvrdú vodu. Ak by sme totiž umývali sklá čistiacimi prostriedkami s tvrdou vodou, táto by sa mohla odpariť skôr ako ju zotrieme, a tak by po sebe zanechala vodný kameň a viditeľné stopy minerálov.

V prípade, že doma destilovanú vodu nemáme, postačí aj voda z filtračnej kanvice.

Správny pomer je 15 ml (cca polievková lyžica) čistiaceho prostriedku na 4 litre mäkkej alebo destilovanej vody.

Prípadne si môžeme ekologický čistiaci prostriedok vyrobiť aj sami - zmiešame 1 diel bieleho octu na 4 diely vody. Pre zlepšenie vône môžeme pridať pár kvapiek citrónu. Ocot sa používa na dezinfekciu a čistenie už odjakživa. Odstraňuje plesne a prilepené nečistoty, má antibakteriálne a protizápalové účinky. Pre pokožku nepredstavuje žiadne riziko.

5. Čo najlepšie umytie skla

Handru, ktorá nepúšťa nite, alebo špongiu namočíme do vedra s čistiacim prostriedkom a následne ju zbavíme nadbytočnej vody jemným stlačením. Okno s ňou následne umyjeme miernym tlakom ruky.

Okno je potrebné umyť skôr než roztok zaschne.

V dôsledku vysokých teplôt a prievanu zaschne roztok skôr než ho stihneme zotrieť, v dôsledku toho sa na sklách vytvoria neželané šmuhy. Preto je najvhodnejšie umývať okná na jar alebo jeseň, keď vonku nie sú vysoké teploty a nefúka silný vietor.

V prípade použitia čistiacich prostriedkov s obsahom alkoholu alebo neznámych látok musíme dať pozor, aby tieto nestekali na rám a tesnenia.

6. Vysušenie okna

Umyté okno zotrieme pomocou silikónovej stierky horizontálnymi pohybmi z jednej strany na druhú s dostatočným prítlakom. Stierku nikdy nezdvíhame v strede okna, lebo by nám tam potom ostala šmuha. Vždy postupujeme od jedného rámu až k druhému rámu. Po každom zotretí vyčistíme a vysušíme čepeľ stierky pomocou handry, ktorá nepúšťa vlákna.

Každé ďalšie stieranie začneme aspoň o 2 cm vyššie, ako sme končili predošlý ster.

Následne všetku prebytočnú vodu, ktorá sa dostala na tesnenia, rámy alebo parapet utrieme čistou handrou.

7. Leštenie skiel

Ak sme použili kvalitnú stierku a dodržali celý postup, tak by mali okná byť dokonale čisté bez šmúh a dokonale lesklé. V prípade, že to ešte stále nie je úplne ono, môžeme okná ešte vyleštiť jelenicou.

Najnovšie články

Ako vybrať správne sklo
Údržba plastových okien: Na čo netreba zabúdať?
Garážové brány: Na čo sa zamerať pred ich kúpou?
Vyberáte okná do domu či bytu? Poradíme Vám ako si vybrať správne!
Nový showroom na Jarmočnej ulici v Starej Ľubovni !
Ako umyť sklá bez šmúh