Ako vybrať správne sklo | postaviť dom

Kúpa nových okien nie je iba o výbere toho správneho profilového systému. Nemenej dôležitý, aj keď často opomenutý, je aj výber toho správneho skla, podľa toho na aké účely chceme dané okno, dvere, balkónové dvere alebo posuvné dvere používať, alebo podľa toho na aké miesto ich chceme umiestniť.

Izolačné sklo

Izolačné trojsklo (prípadne dvojsklo) sa vyznačuje špecifickými technickými hodnotami - konkrétnou hodnotou tepelnej izolácie, protihlukovej ochrany a úrovňou bezpečnosti.

Tabule izolačného skla môžu byť rôznej hrúbky a medzi jednotlivými tabuľami môžu byť rôzne rozostupy. Tento priestor medzi sklami je vymedzený dištančnými rámikmi a je naplnený vzácnym plynom. Najčastejšie argónom alebo kryptónom, prípadne ich kombináciou.
Najbežnejšie používané trojsklo (v našej nadmorskej výške) o skladbe 4/16/4/16/4 definuje, že prvá (vonkajšia) sklená tabuľa má hrúbku 4 mm, dištančný rámik je široký 16 mm, stredné sklo 4 mm, druhý dištančný rámik má 16 mm a vnútorná sklená tabuľa má 4 mm.

Hlavnými úlohami dištančného rámiku sú zabránenie úniku inertného plynu s medziskelného priestoru, zabránenie preniknutia pary do vnútra medziskelného priestoru a vytvorenie tzv. tepelnej hrany čo prispieva k celkovému výraznému zlepšeniu izolačných vlastností okna a zároveň zabraňuje roseniu okien z vnútornej strany.

Základné pojmy izolačného skla:
Ug – Index prechodu tepla cez izolačné sklo - udáva sa vo W/(m2K) a vyjadruje, koľko tepla unikne cez 1 m2 izolačného skla pri zmene teploty o 1 Kelvin (resp. o 1 °C). Čím je toto číslo nižšie, tým má izolačné sklo lepšie tepelno-izolačné vlastnosti.
g – solárny faktor skla - určuje, koľko energie zo slnečného žiarenia preniká do interiéru v podobe tepla. Platí priama úmera, čím je vyšší, tým je interiér pri priamom slnečnom žiarení viac vyhrievaný.
LT – svetelná priepustnosť - označuje percentuálny podiel svetla, ktoré prepustí izolačné sklo do interiéru. Jeho hodnota je závislá od hrúbky zasklenia, skladby sklenenej tabule ako aj príslušnej pokovenej vrstvy. Čím je hodnota LT vyššia, tým viac svetla prepustí izolačné sklo do interiéru.
Rw – index nepriezvučnosti - často sa tiež označuje ako zvuková alebo vzduchová nepriezvučnosť. Udáva sa v decibeloch (dB) a vyjadruje schopnosť okien utlmiť hluk z vonkajšieho prostredia. Čím má izolačné sklo tento index vyšší, tým má lepšie zvukovo-izolačné vlastnosti a do miestnosti prepustí menej hluku.

Kvalita izolačných skiel sa stále zvyšuje a ich dnešné hodnoty Ug sú bežne na úrovni 0,6 W/(m2K) aj 0,5 W/(m2K).

Ornamentné sklo

V miestnosti, v ktorej si chceme zachovať súkromie, ale zároveň do nej chceme pustiť aj denné svetlo, ako napríklad vstupná hala, alebo kúpeľňa, môžeme využiť sklá s ornamentným vzorom. Pri izolačnom trojskle je táto tabuľa v strede, pri dvojskle sa nachádza na vonkajšej strane.

Bezpečnostné sklo

- vrstvené bezpečnostné sklo (VSG) - je vyrobené spojením viacerých, najbežnejšie dvoch, tabúľ skla pomocou niekoľkých vrstiev bezpečnostnej PVB fólie. Táto fólia má vysokú elasticitu, pevnosť a priľnavosť. V prípade rozbitia skla, priľnú črepy k fólii, nevypadnú von a nedôjde tak k ohrozeniu zdravia (napríklad čelné sklo auta, alebo ako zábrana proti vniknutiu zlodejov do objektu - najčastejšie vo vchodových dverách).
Vyznačuje sa najmä vyššou odolnosťou voči nárazom, vyššou odolnosťou voči vlámaniu a prieniku predmetov a osôb a odolnosťou voči streľbe alebo výbuchu (podľa počtu bezpečnostných PVB fólií).

tvrdené bezpečnostné sklo (ESG) - tiež nazývané ako kalené sklo. Vyrába sa zahriatím sklenej tabule na vysokú teplotu a následne sa rýchlo ochladí. Týmto postupom získava sklo vyššiu pevnosť, odolnosť voči nárazu a voči prudkej zmene teplôt. Ak aj napriek tomu dôjde k rozbitiu, rozbije sa na malé kúsky, ktoré nepredstavujú riziko zranenia.
Vyznačuje sa najmä vyššou pevnosťou, odolnosťou voči nárazu a odolnosťou voči prudkej zmene teplôt.

 Využitie
ESG
VSG
veľkorozmerné sklá   vhodné     vhodné  
výklady obchodov - vhodné
vchodové dvere, HST portál     vhodné vhodné
prepážky v banke, na pošte - vhodné
stropné zasklenia - vhodné
sklenené schody, podlaha - vhodné

Najnovšie články

Ako vybrať správne sklo
Údržba plastových okien: Na čo netreba zabúdať?
Garážové brány: Na čo sa zamerať pred ich kúpou?
Vyberáte okná do domu či bytu? Poradíme Vám ako si vybrať správne!
Nový showroom na Jarmočnej ulici v Starej Ľubovni !
Ako umyť sklá bez šmúh