Údržba plastových okien: Na čo netreba zabúdať? | postaviť dom

Chcete, aby vám plastové okná vydržali čo najdlhšie? V tom prípade je potrebná dôkladná údržba a starostlivosť. Nejde o nič zložité, čo by ste nezvládli. Dôležité je pravidelné čistenie a tiež dodržiavanie istých postupov, ktoré vám predstavíme v tomto článku.

Čistenie okien by ste mali vykonávať pravidelne. Neustále sa v nich totiž usádzajú nečistoty, ktoré je potrebné zlikvidovať. V opačnom prípade by mohlo dôjsť ku skráteniu životnosti plastových okien a zhoršeniu ich funkcií. Čo všetko by ste mali dodržiavať, aby ste si v domácnosti zachovali plne funkčné plastové okná po dlhé roky? Toto sú naše odporúčania!

Vedro teplej vody a špongia

Na čistenie plastových okien vám netreba žiadne špeciálne produkty. Postačí vám len vedro teplej vody a špongia. Ak utriete plastovú časť okien, odstrániť by to malo väčšinu nečistôt. Ak sa tak nestane, neváhajte do teplej vody pridať jemný čistiaci prostriedok. Na čistenie skla odporúčame použiť utierky na sklo, ktoré sú mimoriadne efektívne. Dôležitá je tiež pravidelnosť v kontrole funkčnosti a čistení nakoľko nečistoty v kovaní môžu spôsobiť zničenie niektorých jeho častí a následnú celkovú nefunkčnosť okna. 

Nezabúdajte: Na čistenie okien za žiadnych okolností nepoužívajte zásadité výrobky, rozpúšťadlá či agresívne látky. Mohlo by to totiž viesť k zmene zafarbenia či vytvoreniu povlakov na oknách.

Funkčnosť kovania

Pravidelne by ste tiež mali kontrolovať aj funkčnosť kovania plastových či hliníkových okien. To znamená, že by ste mali dôkladne skontrolovať, či sa okná otvárajú a zatvárajú bez akejkoľvek námahy. Tiež je dôležité, aby cez nich neprefukovalo.

 

Závesy a uzávery vám odporúčame aspoň raz do roka namazať olejovými kvapkami. Mazať by ste mali pohyblivé časti a tiež aj uzatváracie miesta kovania. Nezabúdajte však na to, že by sa mali používať čistiace prostriedky, ktoré nijakým spôsobom nenarušia ochranu voči korózii. 

Nemusíte mať však žiadne obavy, naši technici Vám po namontovaní okien všetko potrebné predvedú a vysvetlia. V prípade záujmu sa o pravidelnú údržbu Vašich okien radi postaráme sami.

 

 

 

Najnovšie články

Ako vybrať správne sklo
Údržba plastových okien: Na čo netreba zabúdať?
Garážové brány: Na čo sa zamerať pred ich kúpou?
Vyberáte okná do domu či bytu? Poradíme Vám ako si vybrať správne!
Nový showroom na Jarmočnej ulici v Starej Ľubovni !
Ako umyť sklá bez šmúh